zaterdag 14 november 2015

#PrièrespourParis


Ik heb me altijd al veiliger gevoeld in Parijs dan dat ik me ooit heb gevoeld in Brussel. Ook nu ik in Brussel werk... In Parijs had ik het gevoel te zijn dat ik in Frankrijk was, maar toch voelde ik me niet echt buitenlander. In Brussel voel/heb ik me altijd een buitenlander gevoeld.
Het is dan ook erg angstaanjagend dat er nu in Parijs mensen zijn doodgeschoten op een terras of in een concertzaal. Zo maar. Omdat er een bebaarde zot rondloopt die zeg dat het mag. Je moet niet vragen hoe zot degene zijn die dat dan hersenloos uitvoeren.
 
Zotten zijn er overal en zijn van alle tijden. Of ze nu blank, maghrebijns, zwart, geel, rood, purper of rood met witte bolletjes zijn. Of ze gelovig, ongelovig zijn. Man of vrouw. Zotten zijn er altijd en zullen er altijd zijn. Maar meestal is zo'n zot een relatief alleenstaand geval.
Nu niet meer. Nu heb je de 'wij', de mensen die door Moeder Natuur gezegend zijn met een normaal werkend stel hersenen, en heb je de 'zij', de zotten die door een opperzot worden geleid en die denken dat ze alles en iedereen mogen vermoorden/vernietigen die niet passen in hun compleet zotte waanzin.
 
Op de Franse televisie gisterenavond/nacht, was er één van de specialisten die regelmatig zei dat we niet mogen vergeten dat we (= Frankrijk) in oorlog zijn. In oorlog tegen wat we terrorisme noemen, en wat volgens hem een reactie is op de Franse/Westerse interventie in het Midden-Oosten. Op 11 november was het wapenstilstand, en werden de oorlogsslachtoffers van WO I en WO II - bij uitbreiding alle oorlogsslachtoffers ter wereld - herdacht. Als er ooit een WO III zou komen, zal dat niet zijn zoals bij zijn twee voorgangers: één of meerdere fronten en slagvelden. Een moderne WO zal uitgevochten worden in de hoofden. Geen gedeporteerde massa's of miljoenen slachtoffers, maar losse aanslagen. Mensen bang doen krijgen en hen er mee laten instemmen om hun vrijheden te laten inperken (kijk naar het aantal veiligheidscamera's sinds 9/11); mensen bang laten krijgen van elkaar en hun leven op 'stop' zetten uit angst om op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn.
 
Om dat te voorkomen: #prayforparis ; # prièrespourparis en #noussommesunis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten