dinsdag 24 januari 2012

Ayatollahs

Meestal vind ik lezersbrieven in de gespecialiseerde vakpers nogal grappig. In de krant staan er meestal lezersbrieven in waar ook wat inhoud instaat, of we er meer akkoord mee zijn is iets anders. Maar in de vakpers beperkt zich dat in 95% van de gevallen tot zaken als 'Ik ben al jaren een trouwe fan van Vlaamse soap Y, maar de laatste tijd erger ik mij meer en meer aan het gedrag van Jef tegenover Sofie. Sofie is zo'n lieve vrouw en Jef behandelt haar dan zo!' of mensen die zich ergeren aan het decor/de kleding/de mopjes/... van presentator of presentatrice X of Y.

Vandaag stond, per uitzondering, er een lezersbrief in met inhoud. Nuja, inhoud. Dat moeten we ook niet al te serieus nemen, en dat is een mening gebaseerd op de inhoud. Die nogal kwetsend overkwam voor mij, mij ergerde en waarbij ik plots weer voorstander werd van (her)opvoedingskampen. Een zekere meneer uit Deurne moest het nog even onderstrepen dat hij het 100% eens is met het voorstel van Pascal om Nederlandse leerkrachten aan te trekken (en dat terwijl de schrijver niet eens zo'n 'fan' is van Nederland!). Want, zo stelde hij, de Vlaamse leerkrachten (per definitie/in theorie dus ook mezelf, aangezien ik gediplomeerd ben) zijn bekrompen, gefrustreerd en de oorzaak van de hoge werkloosheid. De Vlaamse leerkrachten zijn de ayatollahs van Vlaanderen!
 
Even zeggen dat 1) ik me vaak erger aan het soms overdreven engagement bij sommige leerkrachten, dus bekrompen: nop; eerder te open, 2) dat de frustratie veeleer komt door het gebrek aan opvoeding van heel wat joeng (de schuld van de ouders) en het feit dat je als beginnende leerkracht jaren van hier naar der tsjokt om toch maar 2 maanden werk te hebben (of als je geluk hebt zoals ik: voor een schooljaartje) en dat we dus noodgedwongen 'stil staan' aangezien we niet kunnen gaan nadenken over een lening e.d. en 3) hoe is het de schuld van leerkrachten dat de bedrijven geen mensen aannemen of dat mensen richting de verkeerde studierichtingen stappen? Er wordt alsmaar meer geroepen dat de kindjes meer vrij moeten zijn om te kiezen en het kiezen uit te stellen. Zelfs het B-attest is al niet meer verantwoord in de lagere jaren volgens sommigen. Dus ik denk dat de schrijver van die lezersbrief zelf enorm gefrustreerd is, of het is 'n linkse: die klagen ook àltijd en over iedereen.
 
Maar om positief af te sluiten: als de leerkrachten de ayatollahs van Vlaanderen zouden zijn dan had ik al làng vast werk en een villa om u tegen te zeggen, want in Iran zijn het de ayatollahs die achter het gordijn mee aan de touwtjes trekken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten